Bony rozwojowe jako szansa dla małych i średnich przedsiębiorstw - Szuszakiewicz-Idziaszek, Agnieszka (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
W artykule zaprezentowano możliwości pozyskania bonów rozwojowych jako potencjalną szansę dla małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Głównym celem badań była analiza poziomu zainteresowania przedsiębiorstw z województwa lubuskiego możliwością aplikowania o bony rozwojowe, a także identyfikacja głównych barier ograniczających rozwój przedsiębiorstw. W celu realizacji założeń niniejszego artykułu zastosowano m.in. metodę analizy opisowej dostępnej literatury przedmiotu. Przeprowadzono również własne badania empiryczne. Badania zostały zrealizowane przy zastosowaniu metody sondażu diagnostycznego, posługując się techniką ankiety. Badania pokazały, że większość przedsiębiorców z województwa lubuskiego (68,2%) rozważa skorzystanie z bonów rozwojowych. Wskazano także, że główne przeszkody w rozwoju przedsiębiorstw to ograniczony dostęp do finansowania, niewystarczająca informacja oraz brak wykwalifikowanej kadry.