Outsourcing procesów biznesowych – potencjalne zagrożenia w opinii przedsiębiorców z Polski Wschodniej - Kuźmicki, Marek (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Polska zyskuje coraz większe uznanie jako atrakcyjne miejsce do świadczenia usług outsourcingowych. Celem artykułu jest określenie potencjalnych zagrożeń w funkcjonowaniu średnich i dużych przedsiębiorstw wynikających ze zlecania obsługi wybranych funkcji do centrów outsourcingu procesów biznesowych. Badania zostały zrealizowane techniką mixed-mode (metoda CATI i CAWI) od lutego do kwietnia 2021 roku na próbie trzystu przedsiębiorstw niefinansowych zlokalizowanych na terenie województw lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. Najliczniejsza grupa przedsiębiorców widzi umiarkowane zagrożenia wynikające ze zlecania obsługi procesów biznesowych podmiotom zewnętrznym. Największym zagrożeniem w opinii respondentów okazała się utrata kontroli nad wydzieloną funkcją prowadzenia działalności gospodarczej poddaną outsourcingowi, np. księgowością czy obsługą spraw kadrowych. Zleceniodawcy procesów biznesowych do outsourcingu powinni niwelować ryzyko wynikające z korzystania z usług obcych, starannie weryfikując potencjalnego dostawcę. Korzystanie z usług centrów BPO (Business Process Outsourcing) może być sposobem na poprawę efektywności i konkurencyjności działania przedsiębiorstw.