CSR w strategiach employer brandingu, a postawy pokolenia Z wobec pracodawcy - Koczy, Julianna; Dybczak, Kinga; Szołtysik, Alicja; Doniec, Krzysztof (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Znaczenie wizerunku firmy jako atrakcyjnego pracodawcy rośnie, ponieważ kandydaci zwracają uwagę nie tylko na warunki pracy, ale także na wartości organizacji. Employer branding (EB) obejmuje m.in. działania CSR ukierunkowane na pracownika. Praktyki te odpowiadają oczekiwaniom pokolenia Z, które ceni zaangażowanie społeczne firm. Artykuł ma na celu zidentyfikowanie skuteczności praktyk CSR ukierunkowanych na pracownika, realizowanych przez przedsiębiorstwa w ramach EB, w kontekście postrzegania ich przez przedstawicieli pokolenia Z. Aby zrealizować ten cel, dokonano krytycznego przeglądu literatury przedmiotu, a także od 26 lutego do 7 kwietnia 2025 r. przeprowadzono badanie ilościowe wśród 384 osób reprezentujących pokolenie Z. Do analizy danych wykorzystano język Python oraz biblioteki pandas i NumPy, a także oprogramowanie PS Imago Pro 10.0. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że praktyki CSR zachęcają respondentów do podjęcia pracy w organizacji, która je stosuje. Pomimo tego w ofercie pracy przedstawicieli z pokolenia Z najbardziej zachęca stabilne zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, a kluczowym czynnikiem, który przekonał co piątego respondenta do podjęcia pracy w obecnym miejscu zatrudnienia, jest wynagrodzenie. Praktyki z zakresu CSR mają potencjał przyciągania kandydatów z pokolenia Z, jednak nie są one czynnikiem decydującym o wyborze miejsca pracy. Dla firm oznacza to, że dopiero w sytuacji, gdy podstawowe potrzeby kandydatów są zaspokojone, CSR może stanowić czynnik wyróżniający pracodawcę na tle konkurencji.