Dylematy analizy produktywności przestrzeni – wpływ jakości pracy w świetle rachunkowości wzrostu gospodarczego - Brdulak, Jacek; Kotlewski, Dariusz (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2026)
Celem artykułu jest wykazanie przydatności metodologii z obszaru rachunkowości wzrostu gospodarczego, w szczególności rachunku produktywności KLEMS, w badaniu wybranych przemian zachodzących na rynku pracy, mających wpływ na tempo wzrostu gospodarczego, na przykładzie danych dotyczących polskiej gospodarki. Szczególną cechą tego rachunku jest m.in. możliwość zbadania wpływu jakości pracy na zmiany tempa wzrostu gospodarczego – takie badanie zostało zaprezentowane w niniejszym artykule dla lat 2005–2020. Wkładem artykułu do literatury jest analiza dynamiki jakości pracy w ujęciu czasowym oraz jej roli w łagodzeniu niekorzystnych trendów demograficznych. Przed przystąpieniem do badania przedstawiono przesłanki jego podjęcia, następnie koncepcję teoretyczną badania oraz metodologię rachunku produktywności KLEMS w zakresie istotnym dla analizy wpływu jakości pracy na tempo wzrostu. W dalszej części zaprezentowano i skomentowano wyniki obliczeń. Badanie wykazało, że wzrost jakości pracy odegrał istotną rolę w kompensowaniu spadku znaczenia czynnika praca we wzroście gospodarczym, rozumianym jako przyrost zagregowanej wartości dodanej brutto (WDB). W artykule wskazano również, że tego rodzaju analizy mogą być rozszerzone o wymiar przestrzenny dzięki dostępności danych KLEMS według polskich województw.