Raportowanie społecznego wymiaru produkcji i efektywności przedsiębiorstw społecznych - Florczak, Ewelina (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2026)
Artykuł podejmuje problematykę społecznego wymiaru działalności przedsiębiorstw społecznych, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów produkcyjnych, usługowych i rachunkowych. Celem opracowania jest przedstawienie mechanizmów tworzenia oraz raportowania wartości społecznej w przedsiębiorstwach społecznych w Polsce, a także zaprezentowanie możliwości analizy wyników finansowych i społecznych tych podmiotów. W artykule omówiono podstawy prawne funkcjonowania przedsiębiorstw społecznych, ich strukturę działalności, zasady sprawozdawczości i raportowania pozafinansowego. Zaproponowano również ujęcie rachunku zysków i strat z perspektywy podwójnego wyniku – finansowego i społecznego. Wskazano, że istotą przedsiębiorstwa społecznego jest równoczesne generowanie wartości ekonomicznej i społecznej, co wymaga opracowania nowych modeli rachunkowości oraz mierników efektywności. Wnioski z przeprowadzonej analizy potwierdzają potrzebę integracji wymiaru społecznego w systemach zarządzania i raportowania, zwłaszcza w kontekście oceny trwałości funkcjonowania i oddziaływania społecznego przedsiębiorstw.