Teoretyczne refleksje nad odpornością jako strategiczną zdolnością łańcuchów dostaw w epoce polikryzysu - Marzantowicz, Łukasz (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2026)
W artykule autor analizuje odporność (resilience) jako strategiczną zdolność łańcuchów dostaw w warunkach permanentnej polikryzysowości. Wykorzystując dorobek teorii organizacji, podejścia systemowego oraz zarządzania łańcuchami dostaw, opracowano model koncepcyjny integrujący cztery współzależne wymiary odporności: przewidywanie, absorpcję, adaptację i transformację. Odporność ujęto nie jako mechanizm operacyjny, lecz jako dynamiczna metazdolność umożliwiająca organizacjom uczenie się, rekonfigurację i ewolucję w warunkach strukturalnej niepewności. Łącząc ramy analizy polikryzysu z teoriami zdolności dynamicznych, artykuł tworzy pomost między turbulencją systemową a strategicznym odnowieniem przedsiębiorstw. Wyniki przyczyniają się do konsolidacji teoretycznej badań nad odpornością oraz podkreślają jej systemowy, sieciowy charakter. Implikacje menedżerskie wskazują na konieczność przesunięcia akcentu z kontroli ryzyka na rozwijanie zdolności adaptacyjnych, zaś implikacje teoretyczne – na rolę odporności jako podstawy trwałej konkurencyjności i stabilności instytucjonalnej w złożonych środowiskach gospodarczych.