Profile internacjonalizacji polskich spółek - Bogołębska, Justyna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2026)
Celem artykułu jest zbadanie relacji między internacjonalizacją działalności polskich spółek giełdowych a ich wynikami finansowymi oraz określenie, w jakim stopniu udział finansowania obcego modyfikuje tę zależność. Podjęcie tematu uzasadnia potrzeba identyfikacji warunków, w których umiędzynarodowienie działalności prowadzi do trwałej poprawy rentowności, a nie jedynie wzrostu ryzyka finansowego. W badaniu wykorzystano dane panelowe spółek notowanych na GPW. Analizowano trzy miary wyników finansowych (ROA, ROE, ROS), intensywność sprzedaży zagranicznej oraz udział finansowania obcego w kapitale ogółem. Wyniki potwierdzają, że związek między internacjonalizacją a wynikami finansowymi jest warunkowy i nieliniowy. Trwałe korzyści z ekspansji zagranicznej osiągają przede wszystkim podmioty o umiarkowanym zadłużeniu, dużej skali działalności i stabilnych procesach operacyjnych. Nadmierna dźwignia finansowa osłabia wpływ umiędzynarodowienia na ROE i zwiększa ryzyko utraty rentowności. Wnioski te wspierają teorie „trade-off” i „pecking order”, wskazując na konieczność zrównoważonego finansowania ekspansji. Wyniki mają wymiar praktyczny – sugerują, że skuteczna internacjonalizacja wymaga nie tylko dostępu do kapitału, lecz także dojrzałości organizacyjnej i zdolności zarządzania ryzykiem finansowym.