Chińska Inicjatywa Pasa i Szlaku: parametry dla strategii Polski - Hübner, Wojciech; Rybicka, Magdalena; Wieszczycka, Wioletta (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2018)
Inicjatywa Pasa i Szlaku jest projektem kluczowym dla chińskiej polityki zagranicznej, wykorzystującym procesy integracyjne dokonujące się w globalnej gospodarce. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie: czy Polska mogłaby pełnić bardziej znaczącą rolę w strategicznie ważnej dla Chin centralnej i wschodniej części Europy? Zdaniem autorów, strategia wymaga działania równoległego na wielu frontach. Dbałość o jakość stosunków polsko-chińskich jest ważna ze względu na rosnącą rolę Chin w gospodarce światowej, ale Polska nie powinna zrywać więzów politycznych i ekonomicznych z tradycyjnymi partnerami. UE jest kluczowym partnerem gospodarczym dla Polski, z wiodącą rolą gospodarki niemieckiej. Natomiast powinna umiejętnie korzystać z inwestycji zagranicznych, które mogą służyć umocnieniu i pogłębieniu powiązań z gospodarką światową, a nie tylko z najbliższymi sąsiadami. Polska wydaje się naturalnym miejscem do stworzenia m.in. centralnego hubu przeładunkowego(Centralnego Portu Komunikacyjnego) dla tej części Europy.