Odmienność postrzegania wartości dodanej dla firm i wartości dla klienta w łańcuchu dostaw - Barczak, Piotr (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2018)
Popyt tworzy łańcuchy dostaw. Dostosowują się one do zachowań konsumentów, a emocje są ważnym elementem gry rynkowej. Lojalność i satysfakcja w istotny sposób wzmacnia łańcuchy dostaw. Przedsiębiorcy muszą kontrolować swoje emocje. W ich zachowaniu dominują czynniki ekonomiczne, a nie emocje. Dualizm zachowań w łańcuchach dostaw determinuje powstawanie różnych form wartości. W artykule przedstawiono model budowania wartości dodanej i wartości dla klienta w łańcuchach dostaw oraz zaproponowano metody pomiaru wartości.