Polskie przedsiębiorstwa – koszty i korzyści przystąpienia do strefy euro - Hryniewicka, Magdalena (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2017)
Celem artykułu jest analiza kosztów i korzyści przystąpienia do strefy euro z punktu widzenia przedsiębiorstw. Ważne zatem jest, aby proces wymiany waluty nie przyczynił się do pogorszenia ich sytuacji finansowej, a tym samym nie przełożył się negatywnie na gospodarkę kraju. Artykuł składa się z trzech części. W pierwszej zaprezentowano rozmiary handlu zagranicznego przedsiębiorstw funkcjonujących w Polsce w ramach UE, w drugiej został omówiony stan wiedzy na temat kosztów i korzyści dla przedsiębiorstw. W części trzeciej przedstawiono doświadczenia krajów, które w latach 2007-2009 przyjęły walutę euro.