Licensure, Ethics, Welfare of the Public and Uberization of Services - Gapiński , Andrzej (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2016)
Artykuł zawiera analizę problemu licencji zawodowych, na przykładzie rynku amerykańskiego. Z jednej strony, licencja powinna być gwarancją odpowiedniej wiedzy i umiejętności wykonawcy usług, ale z drugiej jest problem, jakie kryteria stosować, aby określić odpowiedni ich poziom. Zbyt wysokie wymagania wobec osób świadczących dane usługi mogą prowadzić do ograniczenia konkurencji na rynku pracy, a tym samym do wzrostu cen. Z kolei zbyt liberalne podejście do wydawania licencji może zagrażać dobru publicznemu. Autor omawia ten dylemat w oparciu o doświadczenia różnych rozwiązań stanowych i ich skutków dla rynku.