Systemowe obciążenia finansowe spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych i banków - Golec, Maria (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2016)
Od momentu wprowadzenia w 2012 r. państwowego nadzoru w sektorze spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych zapoczątkowano proces wdrażania nowych i modyfikowania istniejących regulacji ostrożnościowych tych instytucji, zaś wprowadzane mechanizmy bezpieczeństwa coraz bardziej upodabniają kasy do instytucji sektora bankowego. W artykule podjęto zagadnienie systemowych obciążeń finansowych kas, a więc obowiązkowo ponoszonych kosztów związanych z przynależnością do sieci bezpieczeństwa (np. kosztów nadzoru, opłat na rzecz BFG), jak i ustalonego z góry w regulacjach obowiązku określonego ulokowania wolnych funduszy. Celem opracowania stało się porównanie regulacyjnych rozwiązań systemowych obciążeń finansowych w kasach i bankach oraz przeprowadzenie symulacyjnych badań porównawczych obciążeń tych dwóch kategorii instytucji. Wraz z wprowadzaniem reformy sektora spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych zwiększono zakres systemowych obciążeń finansowych tych podmiotów, jednak ich poziom jest porównywalny do instytucji sektora bankowego.