Instytucjonalne ramy społecznej odpowiedzialności organizacji w UE - Gołębiowska, Ewa (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2014)
Artykuł zawiera analizę dyrektywy parlamentu europejskiego w sprawie raportowania informacji niefinansowych oraz rezolucji w sprawie społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw: dbanie o interesy obywateli a droga do trwałego ożywienia gospodarczego sprzyjającego włączeniu społecznemu, oraz innych wybranych dokumentów. Inicjatywy UE wskazują na bardzo ważną rolę regulacji ponadnarodowych w celu zapewnienia bezpieczeństwa obrotu gospodarczego, kreowania gospodarki bezemisyjnej, propagowania społecznej odpowiedzialności biznesu, uwzględniania potencjału jaki daje internet w gospodarce globalnej. Autorka podkreśla, że we współczesnej gospodarce wiedzy o przewadze konkurencyjnej decyduje kapitał intelektualny oraz zrównoważony rozwój. Dlatego też UE, której celem jest stworzenie najbardziej innowacyjnej gospodarki, obecnie stawia tak wysokie wymagania podmiotom gospodarczym działającym na jej terenie.