Determinanty wejścia w pułapkę średniego dochodu: perspektywa Polski - Ciesielska, Dorota; Radło, Mariusz-Jan (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2014)
Istotą pułapki średniego dochodu (middle income trap) w rozwoju ekonomicznym krajów jest długookresowe spowolnienie wzrostu gospodarczego, przychodzące po okresie relatywnie szybkiego rozwoju. Czy Polska wpadnie w tę pułapkę? Na podstawie analizy poziomu i struktury PKB, wydajności pracy, sytuacji demograficznej, stopnia innowacyjności gospodarki oraz międzynarodowej konkurencyjności, autorzy stwierdzają, że obecny stan polskiej gospodarki wskazuje, że wiele jej cech czyni ją podatną na zatrzymanie się na poziomie kraju o średnim dochodzie. Tempo zmian strukturalnych i regulacyjnych jest na tyle niezadowalające, iż nie gwarantuje, by cechy te zostały szybko zlikwidowane. Ominięcie pułapki jest możliwe, ale pod warunkiem, że w następnych latach wprowadzone zostaną śmiałe reformy pozwalające na likwidację wymienionych barier wzrostu.