Good governance as prerequisite for sound economy - Chrzanowski , Ignacy H. (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2014)
Podstawą zdrowej, stabilnie rozwijającej się gospodarki jest dobre rządzenie (good governanace). W artykule zostały omówione definicje tego pojęcia sformułowane przez ONZ, Bank Światowy i MFW oraz cechy dobrego rządzenia, odnoszące się do różnych relacji pomiędzy instytucjami państwowymi a gospodarką i społeczeństwem. Na podstawie danych raportu BŚ dotyczącego skali korupcji, autor analizuje jakość instytucji państwowych w krajach młodych lub słabych demokracjach. Wskazuje na związek pomiędzy wysokim poziomem korupcji a poziomem rozwoju gospodarczego. W przypadku krajów postsocjalistycznych, a szczególnie Polski, autor odwołuje się do książki W. Kieżuna "Patologia transformacji". Podkreśla, że choć wiele jeszcze należy usprawnić we wzajemnych relacjach pomiędzy administracją centralną a lokalną, przedsiębiorstwami, instytucjami publicznymi i prywatnymi oraz obywatelami, to są wyraźne sygnały, że zmiany następują w dobrym kierunku.