Karty kontrolne obrazem zmienności procesu - Bartkowiak, Marek (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2011)
Jednym z najważniejszych elementów badania każdego procesu jest analiza zmienności i wizualizacja zebranych danych. To właśnie zobrazowanie uzyskanych pomiarów na właściwym wykresie czyni decyzje lepszymi i trafniejszymi. W artykule zostało przedstawionych szereg klasycznych i sekwencyjnych kart kontrolnych. Zdaniem autora, zawarte w nich informacje powinny ułatwić dobór kart w zależności od rodzaju badanego procesu lub ilości prób, za pomocą których realizowana będzie analiza stabilności.