Optymalizacja alokacji kapitału w budowaniu wartości banku dla akcjonariuszy - Pawłowicz, Leszek (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2011)
Wewnętrzny mechanizm alokacji kapitału decyduje dziś o przewadze strategicznej ugrupowań gospodarczych, poszczególnych krajów, a także przedsiębiorstw. Jest też ważnym elementem Nowej Umowy Kapitałowej. Szacowanie kapitału wewnętrznego łączy zarządzanie ryzykiem i zarządzanie kapitałem. Identyfikacja oraz prawidłowy pomiar ryzyka nieoczekiwanych strat stanowi punkt wyjścia do oszacowania wielkości kapitału wewnętrznego. W artykule zostały omówione podstawowe pojęcia kapitału, ich funkcje dotyczące ryzyka i strat, modele szacowania ryzyka i ogólne formuły obliczania adjustowanych ryzykiem stóp zwrotu z kapitału, pod kątem budowania wartości dla akcjonariuszy. Autor podkreśla, że każde przedsiębiorstwo (również bank) powinno opracować swoją metodę pomiaru wyniku, a także kapitału ekonomicznego. Ważne jest aby sposób pomiaru był prosty. Dążenie do nadmiernej precyzji pomiaru powoduje często, że system staje się nadmiernie skomplikowany i niezrozumiały, oraz traci swoje walory zarządcze i motywacyjne.