Instytucja Upoważnionego Przedsiębiorcy w Polsce - Gwardzińska, Ewa (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2011)
Nowa jakość w handlu zagranicznym, jaką stanowią świadectwa celne Authorised Economic Operator, nie cieszy się dużą popularnością ani wśród polskich przedsiębiorców, ani z innych krajów UE. Liczba wydawanych świadectw jest znacznie mniejsza od wcześniejszych oczekiwań. Zdaniem autorki powodem jest brak wyraźnych korzyści dla przedsiębiorców, oraz restrykcyjne procedury ich przyznawania. Sprawdzają się przestrogi przeciwników, iż w praktyce będzie to raczej etap furtki z licznymi przeszkodami w dziedzinie przemieszczania się ładunku, bez żadnych wymiernych korzyści. Na przykład polskie podmioty gospodarcze, które posiadają AEO, nadal weryfikowane są według starych zasad.