Interakcje ekonomii i psychologii w świetle koncepcji Gary’ego Beckera - Polański, Michał (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2013)
Podstawowe gałęzie psychologii, takie jak psychologia poznawcza, decyzji, czy też zachowań ryzykownych, zostały dostosowane do analiz lokujących się na styku ekonomii i psychologii. W ekonomii podobny trend zapoczątkował Gary Becker, który jako ekonomista dokonał ekspansji na obszary zarezerwowane dla psychologii, socjologii i politologii. Przypominając dorobek Beckera, autor omawia cechy charakterystyczne obydwu podejść: psychologicznego i ekonomicznego, i wskazuje różnice warsztatów badawczych, wynikające z celów i źródeł obu nauk, które uniemożliwiają ich wzajemne przenikanie się. Pomimo tych problemów, zdaniem autora, przyszłość należy do tego, co się na tym pograniczu narodzi, i co być może na zawsze odwróci uwagę od manii kwantyfikowania rzeczywistości przy pomocy rozbudowanej analizy matematycznej.