Platforma dystrybucji eParagonów. Stan aktualny i perspektywy wdrożenia - Kruba, Patrycjusz; Masiukiewicz, Antoni (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2020)
W związku ze zmianą koncepcji sposobu raportowania sprzedaży z wykorzystaniem kas fiskalnych, Ministerstwo Finansów, a następnie Ministerstwo Finansów i Ministerstwo Rozwoju wdrożyły prace legislacyjne mające na celu wprowadzenie obowiązku raportowania online przez przedsiębiorców sprzedaży z wykorzystaniem kas fiskalnych. Po wprowadzeniu zmian, administracja finansowa będzie otrzymywać dane o sprzedaży w czasie rzeczywistym. Przedsiębiorcy, w podziale na grupy branżowe, będą mieli czas na zapoznanie się z wytycznymi i ich wdrożenie. Planowany termin wejścia w życie nowych zasad raportowania to rok 2022. Planowane jest również udostępnienie funkcjonalności systemu eParagon konsumentom. W artykule autorzy przedstawili projekt funkcjonalny systemu eParagon. System wykorzystuje Identyfikator Zakupowy. Do budowy projektu systemu wykorzystano najnowsze wersje specjalistycznego oprogramowania Enterprise Architect i Axure RP oraz procesy w notacji BPMN 2.0 i diagramy UML.