M&A Post-merger integration – istota i rola dobrze przygotowanego przejęcia - Klimczak, Dawid (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2020)
Ponad połowa fuzji i przejęć kończy się zniszczeniem wartości (value destruction) dla akcjonariuszy. W długim okresie – ponad 5 lat – tylko niektóre fuzje i przejęcia wnoszą wartość dodaną dla obu stron transakcji. Integracja – spółki przejmowanej do aktywów nabywcy po połączeniu – jest jednym z problemów związanych z tworzeniem wartości (value creation) w transakcjach fuzji i przejęć. Większość członków kierownictwa zaangażowanych w proces M&A koncentruje się na procesie badania spółki (due dilligience) lub aspektach proceduralnych „zakupu”. Przygotowanie odpowiedniego planu integracji dla firmy często jest elementem odkładanym na później, a jest on jednym z kluczowych elementów procesu przejęcia. Należy podkreślić, że istnieje szereg kluczowych aspektów, które należy wziąć pod uwagę – od ustalenia celów i wskaźników efektywności dla kadry kierowniczej po zrozumienie „ekosystemu”, w którym działa firma i jej interesariuszy. Komunikacja jest także jednym z wiodących problemów w integracji po fuzji i przejęciach. W ostatnich latach pojawiła się nowa koncepcja tymczasowych menedżerów (interim manager). Osoba odpowiedzialna za projekt integracji bywa nazywana menedżerem integracji (post-M&A manager). Osoba taka może zostać oddelegowana zarówno na stanowisko członka zarządu ds. finansowych jak i operacyjnych czy handlowych. Celem niniejszego artykułu jest wyjaśnienie znaczenia procesu integracji po połączeniu, a także przybliżenie roli menedżera integracji.