Ekonomia i polityka Wielkiej Zmiany: Michaił Gorbaczow versus Deng Xiaoping - Kołodko, Grzegorz W. (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
W historii ludzkości nie było takiego przypadku, by podczas krótkiego epizodu, jakim jest życie jednego pokolenia, wzajemne stosunki gospodarcze zmieniły się na tak dużą skalę dla tak wielu ludzi, jak to miało miejsce w Chinach i Rosji w latach 1989-2020. Oba kraje przechodzą głębokie zmiany strukturalne i instytucjonalne, tyle że o ile w pierwszym z nich w zakresie rozwoju i zmniejszania dystansu wobec krajów bogatych osiągnięto imponujące wyniki, to w drugim rezultaty są bardzo skąpe. Chociaż wynika to ze splotu różnych okoliczności – od dziedzictwa kulturowego po warunki geopolityczne, od spuścizny z okresu socjalizmu państwowego po zróżnicowanie w sferze posiadanych zasobów naturalnych – to charakter i długotrwałość politycznego przywództwa Deng Xiaopinga w Chinach i Michaiła Gorbaczowa w Rosji miały fundamentalne znaczenie. Bez uwzględnienia wpływu myśli i czynów tych dwóch mężów stanu nie sposób zrozumieć istoty tektonicznych przesunięć, jakie podczas ostatnich dekad zaistniały w światowej gospodarce.