Wpływ instytucji otoczenia biznesu na inicjowanie i prowadzenie działalności gospodarczej - Rogalska, Izabela; Marks-Bielska, Renata; Babuchowska, Karolina (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
Tworzenie odpowiednich warunków do prowadzenia działalności gospodarczej przez instytucje otoczenia biznesu może przyczynić się do ogólnego rozwoju gospodarczego poprzez przyciąganie nowych inwestycji i rozszerzanie już istniejących. Głównym celem badań była identyfikacja potencjalnych zmian dotyczących znaczenia instytucji otoczenia biznesu i ich wpływu na inicjowanie i prowadzenie działalności gospodarczej oraz ustalenie, czy zmiany te są istotne statystycznie. Z badań wynika, że zarówno przedstawiciele instytucji otoczenia biznesu jak i przedsiębiorcy uważają, że działania realizowane przez instytucje w czasie trwania badania nabrały większego znaczenia w porównaniu z okresem sprzed 10 i więcej lat. Ponadto, wpływ działań wdrażanych przez wszystkie wymienione w kwestionariuszu instytucje był statystycznie różny pomiędzy dwoma badanymi okresami.