Stabilność makroekonomiczna Unii Europejskiej oraz państw członkowskich w latach 2010-2019 - Kulbacki, Michał (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
Celem artykułu jest analiza stabilności makroekonomicznej gospodarek UE- 27 przy wykorzystaniu metody PSM. Jak wynika z przeprowadzanych badań, w dekadzie przed wybuchem pandemii COVID-19, stabilność makroekonomiczna krajów Unii Europejskiej w średnim okresie wyraźnie wzrosła, z wyjątkiem Szwecji. Analizy dla poszczególnych gospodarek pokazują, że większości z nich udało się dokonać poprawy, zarówno w obszarze stabilności wewnętrznej jak i zewnętrznej. Otwarte pozostaje pytanie, czy poprawa stabilności mogłaby być bardziej znacząca, gdyby polityka makroekonomiczna w większym stopniu była skoncentrowana na zmniejszeniu bezrobocia oraz przyspieszeniu wzrostu gospodarczego, a w mniejszym stopniu na poprawie salda deficytu budżetowego. Przeprowadzone badania wskazują, że poprawa sytuacji makroekonomicznej będzie długotrwałym procesem, w ramach którego polityka gospodarcza powinna stawiać sobie za cel dążenie do równomiernej poprawy wszystkich tworzących ją czynników.