Znaczenie środków publicznych w finansowaniu działalności startupów w Polsce na tle krajów europejskich - Marzec, Patrycja; Braun, Jan (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
Przedmiotem badań w niniejszym opracowaniu jest aspekt finansowania działalności startupów pod względem źródeł pozyskiwania kapitału. Analizie poddano dostępne dla startupów zewnętrzne źródła finansowania pochodzące ze środków publicznych. Celem opracowania jest identyfikacja najczęściej wykorzystywanych źródeł finansowania działalności startupów oraz ocena, jaką rolę odgrywają dostępne środki publiczne na tle pozostałych występujących źródeł. Artykuł powstał w oparciu o przegląd literatury przedmiotu. Na tej podstawie dokonano charakterystyki specyfiki funkcjonowania startupów oraz zidentyfikowano dostępne źródła finansowania ich działalności w poszczególnych fazach rozwoju. Zastosowano także analizę danych zastanych, pochodzących z raportów Fundacji Startup Poland oraz raportu European Startup Monitor, pod kątem znaczenia środków publicznych w finansowaniu działalności startupów. Z przeprowadzonych badań wynika, że w ostatnich latach coraz popularniejsze staje się w Polsce dofinansowanie działalności startupów z wykorzystaniem Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Biorąc pod uwagę aspekt pozyskiwania dofinansowania z grantów ze środków publicznych przez startupy, należy zauważyć duży odsetek aplikujących podmiotów, które nie otrzymują wsparcia ze strony państwa. Trzeba jednak podkreślić, że środki publiczne odgrywają kluczową rolę w strukturze zewnętrznych źródeł finansowania tak w polskich, jak i w europejskich startupach.