Dostępność do dóbr jako substytut własności w świetle badania zamówień publicznych udzielanych przez JST w Polsce - Godlewska, Małgorzata (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2022)
Celem niniejszego artykułu było zbadanie, czy jednostki samorządu terytorialnego, które są największą grupą zamawiających publicznych w Polsce, udzielają zrównoważonych zamówień publicznych, w których kładą nacisk na dostęp do dóbr jako substytutu własności. Badanie empiryczne zostało zrealizowane przy użyciu ankiety elektronicznej, która została wysłana do wszystkich n = 2807 jednostek samorządu terytorialnego. Otrzymano n = 1041 odpowiedzi, co stanowi 37 proc. badanej populacji. Na podstawie otrzymanych odpowiedzi przeprowadzono ekonomiczną analizę znowelizowanego Prawa zamówień publicznych (Pzp) pod kątem wspierania zamawiających w udzielaniu zrównoważonych zamówień publicznych. W efekcie przeprowadzonej ekonomicznej analizy Pzp rekomenduje się promowanie dobrych praktyk wśród zamawiających w zakresie każdorazowego badania w ramach przeprowadzanej analizy potrzeb i wymagań czy zasadne jest udzielenie zamówienia publicznego na dostęp do dóbr/usług.