Systemowe narzędzia oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej podmiotów leczniczych - Świerc, Zuzanna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2022)
System opieki zdrowotnej to jeden z najważniejszych obszarów funkcjonowania państwa. Jego podstawowym zadaniem jest organizacja dostępu obywateli do bezpłatnych świadczeń medycznych. Działalność lecznicza podlega szczególnym regulacjom, określającym warunki formalne, techniczne i zasobowe jej prowadzenia. Finansowanie świadczeń opieki zdrowotnej ma charakter regulowany – instytucje systemowe odpowiadają za ich wycenę i ustalanie taryf. Zapewnienie stabilności systemu wymaga monitorowania jego efektywności. Jednym z elementów systemu powinna być obiektywna i systematyczna ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej świadczeniodawców, determinująca ciągłość i dostępność świadczeń. Celem niniejszego artykułu jest ocena narzędzi kontroli sytuacji ekonomiczno-finansowej podmiotów leczniczych w kontekście ich użyteczności z perspektywy nadzoru systemowego. Analizie poddano mierniki oceny sytuacji finansowej dotyczącej prowadzenia działalności leczniczej oraz warunków finansowania świadczeń. Wnioski z analizy krytycznej powinny posłużyć weryfikacji systemowych rozwiązań.