Ukraina na światowym rynku rolnym - Zolotnytska, Yulia; Kowalczyk, Stanisław (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2022)
Artykuł dotyczy roli Ukrainy jako kluczowego eksportera na światowym rynku produktów rolnych oraz wpływu konfliktu zbrojnego między Ukrainą a Rosją na stan światowego bezpieczeństwa żywnościowego. Analizie został poddany potencjał przyrodniczo-klimatyczny, technologiczny i surowcowy Ukrainy. Określono jej udział w światowym eksporcie kluczowych produktów rolnych, takich jak: pszenica, jęczmień, olej słonecznikowy, rzepak i śruta słonecznikowa. Przeprowadzona analiza pozwoliła na sformułowanie ważnych konkluzji, w tym wskazanie, że w wyniku działań wojennych na terytorium Ukrainy przewiduje się zmniejszenie produkcji rolnej nawet o 30% i znaczne pogorszenie sprawności kanałów logistycznych eksportu, a to oznacza negatywny wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe wielu krajów, szczególnie Azji i północnej Afryki. Zostały zidentyfikowane alternatywne kraje eksportujące ważne dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego produkty rolne (m.in. rzepak, pszenicę, jęczmień i kukurydzę).