Nowe modele biznesu platform wśród europejskich grup energetycznych - Lech, Łukasz (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2022)
Europejski sektor energetyczny przechodzi intensywną zmianę modeli biznesu w związku z transformacją energetyczną i cyfrową. Konsekwencjami tych przemian są pojawiające się modele biznesowe platform wśród dużych przedsiębiorstw energetycznych oraz nowy łańcuch wartości w sektorze energetycznym. Badanie modeli biznesowych platform wśród tych przedsiębiorstw jest ważne, ponieważ integrują one łańcuch wartości sektora i determinują transformację sektora energetycznego. W niniejszym artykule przeanalizowano empirycznie i teoretycznie obecne modele biznesu platform zarządzanych przed przedsiębiorstwa wertykalnie zintegrowane w sektorze energetycznym. Analiza obejmuje 26 europejskich przedsiębiorstw. Celem analizy jest identyfikacja klas modeli biznesu platform dla przedsiębiorstw energetycznych. W rezultacie zidentyfikowano 28 platform cyfrowych i pogrupowano je w dziewięć klas modeli biznesowych. W niniejszym artykule przeanalizowano, w jaki sposób przedsiębiorstwa energetyczne zastosowały nowatorskie modele biznesu. Jest to dowód na to, że w obliczu transformacji energetycznej i cyfrowej przedsiębiorstwa energetyczne są kluczowymi graczami we wdrażaniu platform cyfrowych w Europie.