Ryzyko klimatyczne jako kluczowy rodzaj ryzyka w sektorze energetycznym - Sobik, Bartosz (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2022)
Tocząca się transformacja energetyczna nieodwracalnie zmienia charakter i funkcjonowanie sektora energetycznego oraz powoduje powstawanie nowych rodzajów ryzyka, wśród których na szczególną uwagę zasługuje ryzyko klimatyczne, będące wynikiem polityki energetyczno-klimatycznej UE oraz światowych trendów związanych ze zrównoważonym rozwojem. Materializacja ryzyka klimatycznego powoduje powstanie szeregu wzajemnie przenikających się nowych rodzajów ryzyka, wśród których można wyróżnić ryzyko finansowe, regulacyjne i społeczne. Ryzyko klimatyczne przejawia się również w działaniu systemu handlu emisjami CO2 EU ETS, jak również w ryzyku pogodowym. Celem niniejszej publikacji jest dokładne zdefiniowanie rodzajów ryzyka wpływających na działalność podmiotów energetycznych oraz udokumentowanie szczególnej istotności ryzyka klimatycznego. Metodologia prac naukowych obejmowała przegląd literatury i analizę danych. Ryzyko klimatyczne jest akceleratorem nowych zagrożeń w sektorze elektroenergetycznym, dlatego powinno być należycie uwzględniane przez podmioty energetyczne i mitygowane, gdyż jego ignorowanie może mieć poważne konsekwencje. Tym samym zarządzanie ryzykiem klimatycznym staje się jednym z kluczowych elementów zarządzania ryzykiem w całym sektorze energetycznym. Decyzje podejmowane przez firmy energetyczne, zgodnie z paradygmatem zrównoważonego rozwoju, będą katalizowały ich rozwój i pozwolą na zwiększenie ich wartości.