Ekoinnowacje w branży produkcji materiałów budowlanych w Polsce - Michalak, Jacek; Wysocki, Jacek (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2023)
W artykule omówiona została rola ekoinnowacji w działalności przedsiębiorstw z branży produkcji materiałów budowlanych. Analizowana branża cechuje się wysoką dynamiką wzrostu, a także stosunkowo wysokim poziomem innowacyjności w odniesieniu do całego budownictwa. Z kolei ekoinnowacje stanowią szczególny rodzaj innowacji, który z perspektywy przedsiębiorstw będzie na przestrzeni najbliższych lat zyskiwał na znaczeniu, głównie z uwagi na zachodzące zmiany gospodarcze oraz nasilający się globalny kryzys środowiskowy. W efekcie celem autorskich badań ankietowych uczyniono próbę rozpoznania stopnia wykorzystania rozwiązań ekoinnowacyjnych wraz z postrzeganiem ich znaczenia oraz powiązań z innowacjami w działalności przedsiębiorstw funkcjonujących na polskim rynku materiałów budowlanych. Wyniki badań przeprowadzonych w 2022 roku częściowo wypełniły lukę badawczą w tym zakresie, gdyż umożliwiły wskazanie różnic w stosowaniu i postrzeganiu przez badane przedsiębiorstwa ekoinnowacji i innowacji, a także pozwoliły na określenie, które rodzaje ekoinnowacji są przez nie uznawane za najważniejsze. Finalnie niezbyt optymistyczny okazał się jednak fakt, że respondenci z badanych przedsiębiorstw nadal postrzegają ekoinnowacje – w odróżnieniu od innowacji – jako mniej znaczące dla ich działalności i przez to mniej skuteczne, mimo iż mają świadomość pojęcia ekoinnowacji.