Model wyborów mieszkaniowych w cyklu życia Polaków – analiza empiryczna - Matel, Anna; Olszewski, Krzysztof (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2023)
Decyzje o wyborze mieszkania zależą od indywidualnych preferencji i warunków ekonomicznych, a zmieniają się wraz ze zmianami gospodarczymi i rozwojem rynku mieszkaniowego. Polska jest gospodarką postsocjalistyczną, w której obserwuje się znaczną poprawę sytuacji na rynku mieszkaniowym. Pojawienie się deweloperów mieszkaniowych, którzy dość szybko zwiększają zasoby mieszkaniowe, system finansowania budownictwa mieszkaniowego oraz wciąż powolne powstawanie rynku prywatnego wynajmu pozwoliły wielu ludziom na swobodny wybór struktury własności i usamodzielnienie się. W tej części artykułu przedstawiamy przegląd literatury oraz rys historyczny rynku mieszkaniowego w Polsce.