Ceny mieszkań podczas pandemii COVID-19: spostrzeżenia ze Szwecji - André, Christophe; Chalaux, Thomas (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2023)
Pandemia COVID-19 wywołała poważną globalną recesję gospodarczą, na którą decydenci na całym świecie zareagowali, udzielając ogromnego wsparcia fiskalnego i monetarnego. Podczas gdy ceny mieszkań zazwyczaj spadają w okresach spowolnienia gospodarczego, w czasie pandemii wzrosły we wszystkich krajach OECD. Przyczyniło się do tego wiele czynników, w tym ekspansywna polityka pieniężna, zniesienie niektórych ograniczeń makroostrożnościowych oraz zmiana preferencji mieszkaniowych. W niniejszym opracowaniu wykorzystano dane miesięczne do zbadania zachowania rzeczywistych cen domów i mieszkań w czasie pandemii w Szwecji, na poziomie krajowym i w trzech największych miastach. Podczas gdy model zawierający typowe determinanty cen mieszkań śledzi zmiany cen na długo przed pandemią, to w okresie pandemii zaniża on ceny domów i generalnie zawyża ceny mieszkań. Sugeruje to przesunięcie preferencji z mieszkań w kierunku domów, co jest zgodne z ustaleniami z najnowszej literatury dotyczącej innych krajów. Szacuje się, że wprowadzenie wymogów dotyczących amortyzacji kredytów hipotecznych w latach 2016 i 2018 obniżyło ceny mieszkań. Wydaje się jednak, że ich zniesienie w czasie pandemii miało stosunkowo niewielki wpływ na ceny mieszkań.