Ryzyko nieodłączne w procesach badania sprawozdań finansowych podmiotów leczniczych - Chluska, Jolanta (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Samodzielne publiczne zakłady opieki zdrowotnej (spzoz) sporządzają sprawozdania finansowe i poddają je badaniu przez biegłego rewidenta, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29.09.1994 r. o rachunkowości i ustawy z dnia 11.05.2017 r. o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym. Ryzyko nieodłączne towarzyszące działalności spzoz podlega analizie i ocenie zarówno przez kierownictwo jednostki, jak i biegłego rewidenta. Do skutków ryzyka nieodłącznego w spzoz kierownictwo nawiązuje w sprawozdaniu finansowym, ujawniając jego skutki, natomiast biegły rewident uwzględnia to ryzyko w całym procesie badania sprawozdania finansowego, w tym w opinii zawartej w sprawozdaniu z badania. Celem artykułu jest identyfikacja uwarunkowań ryzyka nieodłącznego w procesach badania sprawozdania finansowego spzoz. Problem badawczy dotyczący wpływu ryzyka nieodłącznego w spzoz na przebieg i efekty procesu badania sprawozdania finansowego przedstawiony został w dwóch perspektywach: podmiotu badanego – spzoz oraz biegłego rewidenta uwzględniającego ryzyko w planowaniu i realizacji działań audytowych. Jako narzędzia badawcze zastosowano analizę literatury przedmiotu, aktów prawnych, Krajowych Standardów Badania oraz analizę przykładowych sprawozdań finansowych oraz sprawozdań z badania wybranych spzoz. Wnioski z analizy krytycznej powinny posłużyć weryfikacji systemowych rozwiązań rachunkowości i audytu.