Nowe oblicze wartości księgowej spółek giełdowych w dobie światowych kryzysów gospodarczych - Ejsmont, Aneta (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Zasadnicza problematyka poruszana w artykule odnosi się do wpływu złożonych kryzysów gospodarczych na wartość księgową spółek akcyjnych. Zawirowania na giełdzie papierów wartościowych mają negatywny wpływ na wartość księgową badanych jednostek. Jest to o tyle istotne, że inwestorzy skupujący bądź zbywający akcje poszczególnych spółek giełdowych mają utrudnione zadanie, gdyż podejmując decyzje wokół realizowanych inwestycji są narażeni na ogromne ryzyko a zarazem niepewność. Warto w tym wypadku zbadać, które wskaźniki giełdowe są najbardziej pomocne w ocenie kondycji finansowej spółek. Celem niniejszego artykułu jest określenie wpływu wybranych wskaźników na wzrost wartości księgowej spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w warunkach kryzysu. Metodą badawczą zastosowaną w prezentowanym artykule jest estymacja modelu ekonometrycznego potwierdzającego wysoki wpływ wybranych mierników na wartość księgową spółek akcyjnych Badania nad wpływem estymatorów na zmienną zależną obejmują przedział czasowy styczeń 2020–maj 2023.