Przewidywanie cen mieszkań w Niemczech z wykorzystaniem modeli uczenia maszynowego i metod eksploracji danych - Kim, Chong Dae; Bedorf, Nils (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Przewidywanie cen nieruchomości jest popularnym problemem w dziedzinie uczenia maszynowego i często przedstawianym w literaturze. W przeciwieństwie do innych podejść, które koncentrują się na rynku amerykańskim, niniejszy artykuł bada największy niemiecki zbiór danych dotyczących nieruchomości, zawierający ponad 1,5 mln unikatowych próbek i ponad 20 cech. W tym artykule wdrażamy i porównujemy różne modele uczenia maszynowego pod względem wydajności i możliwości interpretacji, aby uzyskać wgląd w najważniejsze