Rynki rolne w warunkach wojny - Budzyńska, Anna; Kowalczyk, Stanisław (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Wojny od zawsze wpływały na organizację państw, procesy gospodarcze i społeczne oraz losy zwykłych ludzi. Jednak nawet wojny światowe XX w. co do swoich konsekwencji miały przede wszystkim charakter terytorialny. Współczesny zglobalizowany świat udowadnia, że efekt motyla Lorenza coraz bardziej przystaje do złożoności naszej cywilizacji. Odnosi się to także do rynków rolnych i koncepcji bezpieczeństwa żywnościowego. Celem artykułu jest wykazanie, jak konflikty zbrojne wpływają na światowe rynki rolne, a poprzez to także na poziom bezpieczeństwa żywnościowego państw i całego świata. W badaniach wykorzystano indeksy dynamiki cen sześciu produktów, tj.: pszenicy, kukurydzy, rzepaku, soi, masła i cukru oraz dwie miary syntetyczne, tj.: wskaźnik cen żywności FAO (FAO Food Price Index, FFPI) oraz Globalny Wskaźnik Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index, GFSI).