Równouprawnienie kobiet i mężczyzn oraz budżetowanie z uwzględnieniem płci w albańskim szkolnictwie wyższym a zmiany instytucjonalne na przykładzie Uniwersytetu w Tiranie - Leskaj, Etleva; Gjika, Lindita (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Promowanie równości płci oraz wzmacnianie pozycji kobiet i dziewcząt to kluczowe cele zrównoważonego rozwoju, wymagające skoordynowanych wysiłków ze strony narodów i instytucji na całym świecie, w tym sektora szkolnictwa wyższego. Niekorzystna sytuacja, jaką napotykają kobiety w albańskim systemie szkolnictwa wyższego, wskazuje na kluczowe działania na rzecz równości płci jako strategicznych instrumentów wspierania trwałych zmian instytucjonalnych. Przedstawione w artykule badania miały na celu dokonanie identyfikacji różnych aspektów nierówności płci w sektorze szkolnictwa wyższego w Albanii. Przeprowadzone badania oparto na analizie danych statystycznych, studiach przypadków oraz badań ankietowych.