Rozwój działalności rękodzielniczej w Polsce - Łosiewicz, Weronika; Piekut, Marlena (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Artykuł podejmuje problem badawczy dotyczący roli rękodzieła w gospodarce, z szczególnym uwzględnieniem autentyczności produktów oraz wpływu na zmieniające się preferencje konsumenckie w erze konsumpcjonizmu i pandemii COVID-19. Zrozumienie tych zjawisk jest istotne w kontekście wzrastającego zainteresowania produktami handmade, które zyskują na znaczeniu jako alternatywa dla masowej produkcji. Celem artykułu jest określenie roli i znaczenia rękodzieła w kontekście współczesnej gospodarki, zwłaszcza w odniesieniu do zmieniających się preferencji konsumentów, proekologicznych trendów oraz ewolucji sposobów sprzedaży, w tym wykorzystania platform e-commerce. Badanie zostało oparte na danych rynkowych oraz analizie dostępnej literatury. Konsumenci coraz częściej wybierają rękodzieło, kierując się wartościami ekologicznymi oraz społecznymi, co podkreśla rosnącą świadomość w kwestiach zrównoważonego rozwoju. Kluczowe wnioski teoretyczne sugerują, że rękodzieło może stanowić istotny element strategii zrównoważonego rozwoju lokalnych gospodarek. Rekomendacje praktyczne wskazują na konieczność wspierania lokalnych twórców oraz promocji ich produktów poprzez różnorodne kanały marketingowe, co może przyczynić się do dalszego rozwoju sektora.