Co wpływa na stawki za wynajem apartamentu na Booking.com? Hedonistyczne podejście cenowe - Probulski, Stanisław; Nehrebecka, Natalia (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Niniejsze badanie analizuje determinanty stawek najmu apartamentów oferowanych na platformie Booking.com w 25 polskich miastach, podzielonych na 7 regionów NUTS (Nomenklatura Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych). Wykorzystując dane pozyskane metodą web scrapingu, zbadano zależność cech apartamentu, znajomości języków przez gospodarza, lokalizacji oraz specyficznych funkcji platformy na poziom stawek najmu. Szczególną uwagę poświęcono uczestnictwu w programach afiliacyjnych (Preferred, Preferred Plus), ocenom recenzji oraz umiejętnościom językowym. Zastosowano modele regresji kwantylowej oraz lasów losowych, aby zbadać heterogeniczność stawek najmu. Wyniki wskazują, że apartamenty uczestniczące w programach afiliacyjnych Booking.com osiągają istotnie wyższe stawki najmu. Choć opisy apartamentów w wielu językach zwłaszcza po angielsku i niemiecku są pozytywnie skorelowane z wyższymi stawkami najmu, znajomość języka rosyjskiego wykazuje relację negatywną. Dodatkowo, mimo że ogólna ocena apartamentu ma tendencję do wzrostu wraz z ceną, ocena stosunku jakości do ceny jest niższa dla droższych ofert. Badanie wnosi wkład do literatury, rozszerzając analizy cenowe poza Airbnb i uwzględniając mechanizmy charakterystyczne dla Booking.com, które dotąd były rzadko badane. Praktyczne implikacje dotyczą strategii cenowych oraz zrozumienia specyfiki platformy. Ograniczenia badania obejmują przekrojowy charakter danych oraz potencjalną stronniczość wynikającą z selekcji ogłoszeń. Podejmując temat specyficznych dla platformy determinant cenowych, niniejsze badanie dostarcza nowych wniosków na temat tego, w jaki sposób prezentacja online oraz afiliacja z platformą wpływają na postrzeganą wartość apartamentu w cyfrowym rynku wynajmu krótkoterminowego.