Chęci kontra możliwości. Analiza pracy zdalnej w Polsce z fińskiej perspektywy - Fryczyńska, Marzena; Muszyńska, Weronika; Ikonen, Mirjami (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Pomimo iż wiele krajów wprowadziło standaryzację pracy zdalnej, praktyki organizacyjne często nie są zgodne z oczekiwaniami pracowników. Celem artykułu jest zbadanie, w jaki sposób zmienne zatrudnieniowe i demograficzne determinują obecną oraz oczekiwaną pracę zdalną pracowników w Polsce, jednocześnie porównując je do fińskich praktyk. Przeprowadzono badanie ankietowe (CAWI) wśród pracowników (N=762), którzy zadeklarowali, że ich praca może być wykonywana poza siedzibą organizacji przy użyciu nowych technologii. W wyniku badania stwierdzono, że oczekiwania dotyczące pracy zdalnej są znacznie wyższe niż obecnie dostępne możliwości (Δ 14,72). Obecna praca zdalna jest uwarunkowana wiekiem, dochodem netto, sektorem zatrudnienia i wielkością przedsiębiorstwa. Z kolei oczekiwania dotyczące pracy zdalnej różnią się w zależności od płci i wieku. Autorki dostrzegają większe możliwości wykorzystania pracy zdalnej w organizacjach niż ma to miejsce obecnie: zadowoleni pracownicy mogą być bardziej efektywni i lojalni, a pracodawcy, ponosząc niższe koszty pracy i zyskując dostęp do globalnych zasobów talentów, osiągną przewagę konkurencyjną [IPC Research Institute, 2020, p. 60].