Przewagi komparatywne Polski w handlu rolno-spożywczym na tle wybranych krajów Europy Środkowo-Wschodniej - Zolotnytska, Yuliia; Kowalczyk, Stanisław; Sobiecki, Roman (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Celem artykułu jest ocena poziomu i dynamiki przewag komparatywnych Polski w handlu produktami rolno-spożywczymi w latach 2004–2023 w porównaniu z takimi krajami jak Węgry, Rumunia, Czechy i Ukraina. Analiza opiera się na danych Eurostatu i Państwowej Służby Statystycznej Ukrainy. W badaniach wykorzystano takie miary/wskaźniki jak: TC, XRCA, MRCA i RTA. Otrzymane wyniki wykazały, że Polska utrzymuje trwałą przewagę komparatywną w handlu rolno-spożywczym, czego dowodem są dodatnie i rosnące wartości XRCA (1,17–1,68) oraz RTA (0,44–0,62). Przewaga ta ma charakter strukturalny, wynikający z wysokiego poziomu przetwórstwa, integracji z rynkiem unijnym i szerokiej dywersyfikacji eksportu. Węgry wykazują umiarkowaną przewagę komparatywną, Rumunia i Czechy pozostają importerami netto z ograniczonym potencjałem produkcyjnym, natomiast Ukraina osiąga najsilniejsze, lecz surowcowe przewagi eksportowe. Integracja z UE, specjalizacja produkcji oraz wsparcie w ramach Wspólnej Polityki Rolnej były kluczowe dla wzrostu konkurencyjności Polski. Z kolei takie czynniki gospodarcze i polityczne jak kryzys subprime 2008, pandemia COVID-19 i wojna w Ukrainie, wpłynęły na czasowe osłabienie dynamiki handlu i w efekcie spadek znaczenia przewag konkurencyjnych.