Minimalne wynagrodzenie w zależności od wielkości przedsiębiorstwa - Krysiak, Zbigniew; Markiewicz, Adrian (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Prezentowane badanie dotyczy ustalania ustawowego minimalnego wynagrodzenia (MW) za pracę w zależności od wielkości przedsiębiorstwa mierzonej liczbą zatrudnionych pracowników. Porównano kształtowanie się produktywności, siły nabywczej, MW i przeciętnego wynagrodzenia (PW) w dwóch okresach: w latach 2008–2015 i 2016–2023. Wybór takich okresów był uzasadniony różnicą między stosowaną polityką gospodarczą, w tym polityką na rynku pracy. Ponadto w latach 2016–2023 szybciej zwiększano MW, tak że iloraz MW do PW osiągnął poziom bliski 50%. Taki poziom ma odzwierciedlenie w dyrektywie UE w sprawie adekwatnych wynagrodzeń minimalnych. Stwierdzono, że korzystniejszy, w porównaniu z latami 2008–2015, poziom produktywności i siły nabywczej uzyskano w latach 2016–2023, kiedy iloraz MW do PW zbliżył się do poziomu 50%. Iloraz ten w 2015 r. wynosił ok. 30%, zaś w 2022 r. osiągnął poziom 45% i dalej rósł do poziomu 50% zbliżając się do poziomów, jakie są w Niemczech i Francji. Taki rozwój wydarzeń stał się przesłanką do prawdopodobnego wpływu MW na kondycję przedsiębiorstw i rozwój gospodarczy. Zaproponowano teorię dywersyfikacji MW, która może wypełniać luki w teorii sektorowej i teorii efektu zatrudnienia. Na podstawie analizy danych z GUS, OECD i innych wiarygodnych źródeł przedstawiono argumenty na rzecz teorii zdywersyfikowanego minimalnego wynagrodzenia oraz zasadności zróżnicowania MW. Na koniec przedstawiono wstępną charakterystykę i pierwsze wyniki rozpoczętych badań ankietowych dotyczących MW w Polsce w kontekście teorii dywersyfikacji, które to badania są kontynuowane, a ich zakończenie przewidywane jest w niedalekiej przyszłości.