Trendy w rozwoju handlu detalicznego w Polsce. Przegląd literatury - Zarzycka, Anna M. (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Handel detaliczny jest pod wpływem zmian zachodzących w otoczeniu. Celem artykułu jest identyfikacja czynników wpływających aktualnie na handel detaliczny w Polsce oraz związanych z tym tendencji i nowych rozwiązań prowadzenia biznesu. Cel ten został zrealizowany za pomocą analizy literatury, baz danych i zasobów elektronicznych. Przeprowadzona analiza problemu wskazuje głównie na: postęp technologiczny, zachowania zakupowe konsumentów, konkurencję oraz związany z nią proces umiędzynarodowienia i globalizacji. Ich konsekwencją są trzy trendy w rozwoju handlu detalicznego: powstawanie mniejszych i nowoczesnych formatów handlu detalicznego, integracja handlu detalicznego tradycyjnego z internetowym oraz ekspansja chińskich platform handlowych.