Wskaźniki bezpieczeństwa pracy1 - Cieślik, Barbara; Majchrzak, Katarzyna; Walczyk, Konrad (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Bezpieczeństwo pracy to brak zagrożenia dla życia, zdrowia i dobrostanu człowieka podczas wykonywania przez niego pracy, bez względu na miejsce jej świadczenia. Jako takie bezpieczeństwo pracy jest zjawiskiem bezpośrednio nieobserwowalnym. Celem artykułu jest identyfikacja czynników bezpieczeństwa w miejscu pracy oraz stworzenie modelu, który powiąże te czynniki z bezpieczeństwem pracy i który mógłby być stosowany do jego badania. Na podstawie przeprowadzonych studiów literaturowych i po konsultacjach z praktykami wyodrębniono 25 wskaźników bezpieczeństwa pracy, które podzielono na siedem kategorii: uwarunkowania zewnętrzne, uwarunkowania wewnętrzne, wewnętrzne systemy bezpieczeństwa, kultura bezpieczeństwa, skutki dla zdrowia, życia i dobrostanu pracowników, skutki ekonomiczne oraz subiektywna ocena bezpieczeństwa pracy. Część tych wskaźników ma charakter czynników kształtujących bezpieczeństwo pracy, pozostałe odzwierciedlają jego stan. Ich analiza umożliwia zarówno wielowymiarową, jak i syntetyczną ocenę stanu bezpieczeństwa w określonym miejscu pracy, branży lub gospodarce.