Przywództwo upełnomocniające, informacja zwrotna od lidera i cicha rezygnacja z pracy - Gigol, Tomasz; Zgorzałek, Patrycja (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Cicha rezygnacja jest nowym zjawiskiem dotyczącym pracy, nie do końca rozpoznanym i niejednoznacznie ocenianym. Dlatego przeprowadzono badanie ilościowe (N=114) dotyczące wybranych poprzedników cichej rezygnacji, tj. przywództwa upełnomocniającego przełożonych oraz jakości i uczciwość informacji zwrotnych od bezpośrednich przełożonych. Zaproponowano ramy teoretyczne teorii społecznego uczenia się oraz teorii sprawiedliwości organizacyjnej. W wyniku badań okazało się, że najistotniejszym czynnikiem korelującym ze zmniejszoną postawą cichej rezygnacji jest przywództwo upełnomocniające, zwłaszcza jeden z jego elementów, tj. partycypacyjny styl podejmowania decyzji przez przełożonego. Jakość i uczciwość informacji zwrotnej korelowała ze zmniejszoną cichą rezygnacją w mniejszym stopniu. Zaproponowano wnioski praktyczne dla zarządów i działów HR.