Metody ekonomicznej oceny projektów z uwzględnieniem ryzyka ESG - Kłobukowska, Justyna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2026)
Ocena efektywności projektów zrównoważonych stanowi kompleksowy proces, integrujący aspekty finansowe, środowiskowe oraz społeczne. Głównym celem artykułu jest identyfikacja kluczowych rodzajów ryzyka ESG (Environmental, Social, Governance), które należy uwzględnić przy ocenie opłacalności tego typu przedsięwzięć. W procesie tym zasadne jest stosowanie narzędzi zorientowanych na czynniki ESG, takich jak LCA (Life Cycle Assessment) do oceny oddziaływania na środowisko czy audyty społeczne. Opracowanie ma charakter teoretyczno-konceptualny, stanowiąc wstęp do zagadnień metodyki oceny opłacalności projektów zrównoważonych.