Rola funduszy europejskich w rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw medycznych w województwie lubuskim - Szuszakiewicz-Idziaszek, Agnieszka (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2026)
W artykule podjęto problem finansowania przedsiębiorstw sektora ochrony zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem roli funduszy europejskich we wspieraniu rozwoju innowacyjnych małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Problem finansowania innowacji w branży medycznej jest istotny ze względu na wysokie koszty wdrożenia nowych rozwiązań oraz ograniczone możliwości pozyskania kapitału przez MŚP. Celem artykułu jest analiza znaczenia funduszy europejskich jako źródła wsparcia finansowego dla innowacyjnych przedsiębiorstw medycznych w województwie lubuskim oraz identyfikacja barier finansowych, organizacyjnych i regulacyjnych ograniczających wdrażanie innowacji. Badanie obejmuje analizę instrumentów wsparcia dostępnych na poziomie krajowym i regionalnym. Wyniki wskazują, że główne bariery innowacyjności w sektorze medycznym mają charakter finansowy i organizacyjny, a fundusze europejskie stanowią istotne źródło finansowania rozwoju MŚP. Badanie wskazuje, że wsparcie unijne znacząco zwiększa możliwości wdrażania innowacji oraz poprawia konkurencyjność przedsiębiorstw. Na podstawie uzyskanych wyników rekomenduje się zwiększenie działań informacyjnych i doradczych dla przedsiębiorstw w zakresie pozyskiwania funduszy UE, co może przyczynić się do szerszego wykorzystania dostępnych instrumentów wsparcia oraz wzmocnienia innowacyjności sektora medycznego.