Finansowanie i struktura kapitałowa przedsiębiorstw rodzinnych - Kawko, Marcin (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2019)
Jednym z aspektów wyróżniających firmy rodzinne w światowej gospodarce jest ich finansowanie. W artykule przedstawiono szerokie ujęcie dostępnych źródeł finansowania przedsiębiorczości rodzinnej ze szczególnym uwzględnieniem długoterminowych form finansowania, takich jak kapitał cierpliwy. Zaprezentowane zostały cechy struktury kapitałowej tego typu podmiotów stanowiące nierzadko ważne przewagi konkurencyjne. Poruszona została również problematyka polityki dywidend firm rodzinnych.