Międzynarodowa mobilność i formowanie bogactwa przez agentów ekonomicznych: w kierunku eklektycznych ram wspierających decyzje migracyjne - Jancewicz, Barbara; Markowski﻿, Stefan (Studia z Polityki Publicznej, 2020)
Migracja międzynarodowa miała istotny wpływ na społeczny i gospodarczy rozwój narodów. Zdecydowana większość populacji świata nadal jednak mieszka w kraju swojego urodzenia. Z jednej strony różnice w dochodach i zamożności państw stanowią siłę odśrodkową motywującą do migracji, z drugiej strony utrudnienia w swobodnym przenoszeniu się kapitału ludzkiego, finansowego, fizycznego jak i społecznego stanowią siłę dośrodkową, motywującą do pozostania w miejscu. W niniejszym artykule dokonano przeglądu znacznej części literatury na temat migracji międzynarodowej pod kątem wpływu czynników ekonomicznych na decyzje dotyczące międzynawowej mobilności i jej braku. Artykuł ma na celu udoskonalenie i rozszerzenie neoklasycznych podstaw teorii migracji, nakreślenie, w jaki sposób ekonomiczni agenci (potencjalni migranci) starają się uprościć skomplikowane mechanizmy decyzyjne oraz pokazanie, jak w przypadku niezdecydowania domyślną decyzją staje się pozostanie w miejscu.